Veelgestelde vragen

Autoverzekering

19 september 2014 | Ik heb een verkeersongeval in het buitenland. Wat nu?

Het Europees aanrijdingsformulier is hierbij van groot belang. Dit formulier is binnen elke lidstaat van de Europese Unie gelijk opgesteld zodat deze voor weinig taalproblemen kan zorgen. Dit formulier zorgt ook voor een snellere regeling van het ongeval, zowel in binnen- als buitenland. Controleer dus altijd zeker als u dit formulier mee hebt voor u…

19 september 2014 | Mijn wagen is reeds 4 jaar oud, is het nog interessant voor mij om een omniumverzekering aan te gaan?

Hebt u een financiering lopen voor de wagen? Dan kan een omniumverzekering zeker interessant zijn. Als de wagen veel schade heeft bij een ongeval, dan zult u zonder de omniumverzekering zowel de schade van uw wagen als uw financiering moeten betalen. Dat zijn dus twee zware kosten die u tegelijkertijd zal moeten aflossen.   Hebt…

19 september 2014 | Ben ik verzekerd bij een proefrit met een wagen van de garage?

U hebt een ongeval en u bent in uw recht De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de stoffelijke schade aan de wagen van de garage, evenals ook uw lichamelijke schade. U bent wettelijk verplicht om de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan. Iedereen staat natuurlijk vrij te kiezen om bijkomende waarborgen aan te gaan zoals bijvoorbeeld: diefstal, eigen…

18 september 2014 | Is de uitrusting van een auto ook inbegrepen in de omniumverzekering?

Ja, de noodzakelijke uitrustingen zijn inbegrepen. Bijvoorbeeld: blusapparaat, achterlicht, etc.   Alle bijkomende accessoires of design elementen zijn niet verzekerd, bijvoorbeeld: autoradio, siervelgen, etc. Ook de zaken die open in uw auto liggen, zijn niet gedekt. Hiermee wordt bedoeld: een jas, een laptop, etc. U kunt er wel voor kiezen om de bijkomende uitrustingen ook…

18 september 2014 | Wat is het verschil tussen een beperkte en volledige omniumverzekering?

Een volledige omnium Een volledige omnium omvat de waarborgen: brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, bijkomende gevaren & eigen schade. Bij een ongeval waar u in de fout bent gegaan, zal uw Burgerlijke Aansprakelijkheid een vergoeding betalen aan de tegenpartij. Doordat u een omniumverzekering bent aangegaan, zal deze de schade aan uw wagen ook vergoeden. De waarborg eigen…

16 september 2014 | Autopapieren gestolen of verloren, wat nu?

Bij verlies of diefstal: aangifte doen: bij de politie. U ontvangt een document bij de politie waarmee u via uw verzekeringsmaatschappij een nieuw inschrijvingsbewijs kunt aanvragen. Duplicaat groen verzekeringsbewijs: ook verkrijgbaar bij uw verzekeraar. Nieuw gelijkvormigheidsattest: te verkrijgen via de garage.  

16 september 2014 | Heeft een verkeersboete impact op uw autoverzekeringspremie?

Neen, als wij spreken over een verkeersboete die u per post ontvangt dan heeft dit geen impact op uw autoverzekeringspremie. Hierbij spreken we over een minnelijke schikking. Als u daarentegen een overtreding hebt gemaakt van ernstiger aard en u daarvoor vervolgd wordt, dan kan dit wel gevolg hebben voor uw verzekering. In dit geval spreken we dus…

16 september 2014 | Waarom kost een autoverzekering veel geld?

De verzekeringsmaatschappijen doen dit uit voorzorg en preventie, ze moeten daarbij ook hun maatschappelijke rol vervullen. Jaarlijks betalen de verzekeringsmaatschappijen samen meer dan 1 miljard euro aan schadevergoedingen. Het totale bedrag die de verzekeringsmaatschappijen betalen aan de slachtoffers, moet natuurlijk worden verdeeld onder de verzekerden. Maar om de veilige autobestuurders te belonen, wordt er rekening…

16 september 2014 | Na een ongeval in recht, uitbetaling schadebedrag? Of verplichte herstelling van het voertuig?

U bent niet verplicht om uw voertuig te laten herstellen. Nu wordt één vergoeding overeengekomen die door de deskundige werd vastgesteld in de garage gekozen door de eigenaar. U kunt dus met het beschadigde voertuig blijven rijden en de schadevergoeding ontvangen. Dit wel met uitzondering voor een omniumverzekering, die zich baseren op de contractuele bepalingen….

11 juli 2014 | Is een autoverzekering verplicht?

Wat de meeste mensen als een autoverzekering omschrijven wordt door de wetgever aangeduid als de BA Auto (Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto). Dit is een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen conform de wet van 14/12/1992 en vergoedt de lichamelijke en stoffelijke schade aan derden. Het antwoord is dus een volmondig ja. Opgelet : het is de eigenaar van het…