18 april 2022

Een aanrijdingsformulier, hoe vul je dat eigenlijk in? Een stapsgewijze aanpak!

Het welbefaamde aanrijdingsformulier, je ziet het liever niet, maar je hebt het altijd bij de hand voor als het noodlot toeslaat. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje én van zodra meerdere partijen betrokken zijn, kan je er niet aan onderuit om een aanrijdingsformulier in te vullen. Maar hoe begin je eraan? We leggen het stap voor stap uit, zodat je geen belangrijke elementen over het oog ziet. Hiermee maak je het zowel voor jezelf, de andere bestuurder als je verzekeraar gemakkelijk.

De eerste minuten na een ongeluk

Zodra je in een botsing verzeild raakt, dien je het heft in eigen handen te nemen om jezelf te beschermen tegen aankomend verkeer. Ga na of je enige schade of verwondingen hebt opgelopen, alsook of de persoon waarmee je in botsing kwam, de hulpdiensten eventueel nodig heeft. Indien dat het geval is, bel de hulpdiensten meteen op. De politie dient verplicht opgebeld te worden. Daarna doorloop je volgende veiligheidsstappen:

–       Zet je motor uit;

–       Zet je vier richtingaanwijzers aan;

–       Doe een fluovestje aan;

–       Plaats je gevarendriehoek op de juiste afstand.

Aanrijdingsformulier: stap voor stap uitgelegd

Veiligheidsmaatregelen getroffen? Dan is het tijd om je aanrijdingsformulier boven te halen. Dit vul je dus – ter duidelijkheid – meteen in na het ongeval. Eén verklaring waar beide partijen in vermeld staan, is voldoende, aangezien dit bestaat uit twee formulieren waar beide bestuurders eentje van meenemen naar huis.

●      Stap 1: bepaal wie voertuig A en voertuig B is

●      Stap 2: doorloop alle stappen van 1 tot en met 15.

●      Stap 3: duid het vakje rond ‘gewonden’ – vakje 3 – aan van zodra er één van de bestuurders een schram heeft.

●      Stap 4: maak een ruwe schets, duid de richting van de voertuigen aan met pijltjes en teken alle details die je ter plaatse ziet. Denk hierbij aan stoplichten, grondmarkeringen alsook mogelijke obstakels. Maak daarnaast ook foto’s van het ongeluk, als bewijs voor de verzekeraar.

●      Stap 5: eens alle velden ingevuld zijn, ondertekenen beide partijen de verklaring.

Geen akkoord bij aanrijdingsformulier?

Stel nu dat jij en de bestuurder een ander beeld hebben van hoe het ongeluk verlopen is, dan wacht je best met ondertekenen. Je hebt wel enkele opties om tot een minnelijke schikking te komen.

–       Bel de politie, zodat zij een proces-verbaal kunnen opstellen en jullie hier verder niet over hoeven te discussiëren.

–       Schrijf het meningsverschil op. Daarvoor heb je plaats bij “mijn opmerkingen”.

–       Vul beiden je eigen aanrijdingsformulier in, vermeld alle nodige gegevens van zowel jou als de andere bestuurder én leg uit waarom de andere bestuurder niet wil ondertekenen.

 

Hoe gedetailleerder het aanrijdingsformulier ingevuld is, hoe sneller én beter je verzekeraar je kan verder helpen. Voor hen is dit tenslotte een dagelijkse karwei!