23 december 2019

Hoe ook jij slachtoffer kan worden van Cybercrime

Er wordt massaal campagne gevoerd rond het onderwerp cyberveiligheid. Dit om jullie bewust te maken van de gevaren en de oplossingen. Maar dien je hier nu echt van wakker te liggen? Mikken hackers niet op bedrijven, grote spelers, politici enzovoort?

Helaas maar waar dien ook jij op je hoede te zijn van hackers. De voornaamste redenen voor hackers om jouw netwerk binnen te breken zijn:

1.     Losgeld

Hierbij stelen hackers belangrijke gegevens maar ook foto’s die van (emotionele) waarde zijn. Wil je die terug? Dan dien je een flinke som te betalen aan de hacker.

2.     Het bedrijf waar je werkt te hacken

Neem je weleens je laptop mee naar huis? Heb je je professionele mailboxen ook op andere plaatsen geïnstalleerd staan zoals op je smartphone en je laptop thuis?

Dan bestaat de kans dat de hacker jou in z’n vizier heeft en wacht om via jou z’n slag te slaan. Veelal is je netwerk thuis bijlange niet zo goed beveiligd als op je werk. Dit zorgt ervoor dat de hacker via jou een poort heeft om zo gegevens van het bedrijf waar je werkt en/of van diens klanten te stelen.

3.     Bankgegevens

Door middel van een veelgebruikte methode genaamd phishing stelen hackers jouw bankgegevens om zo betalingen met jouw rekening uit te voeren.

Phishing (naar analogie van phreaking, is het afgeleid van fishing: “vissen”, “hengelen”) is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Bron: Wikipedia 

Enkele tips om het hackers moeilijker te maken jouw netwerk binnen te breken:

Kies een sterk wachtwoord

Wachtwoorden als de naam van je kat, het merk van je auto, een geboortedatum, een woord die voorkomt in het woordenboek (eender welke taal) enzovoort zijn uit den boze. Hackers maken nl. gebruik van programma’s die deze allemaal doorlopen en binnen de kortste keren hebben ze je gegevens te pakken!

Kies eerder voor een extra lang wachtwoord met combinaties van woorden, cijfers, kleine, grote letters en speciale tekens. Tip: kies een wachtwoord dat je makkelijker kan onthouden bv. 753IkDrinkMijnKoffieMetMelkEnSuiker!!!

Installeer een firewall en antivirussoftware op je computer(s)

Wees aandachtig bij het openen of doorklikken in mails.

De phishing mails zijn moeilijk te onderscheiden van legitieme mails let daarom extra goed op!

Meer weten? Er bestaan heel wat opleidingen rond cybercriminaliteit die je kan volgen! Zoek even naar een opleiding in jouw buurt en verspreid de boodschap!