21 oktober 2024

Overstroming of wateroverlast. Wat met de verzekering?

Ben je slachtoffer van een overstroming? Lees hier dan verder over hoe je kunt handelen en hoe je brandverzekering en verzekeringsmakelaar je kunnen helpen.

Voorzorgsmaatregelen bij dreigende wateroverlast

Dreigt je woning of handelszaak onder water te lopen? Neem preventieve maatregelen met hulp van de brandweer of civiele bescherming. Breng kinderen, huisdieren, en voertuigen in veiligheid. Overweeg duurzame oplossingen zoals waterbestendige aanpassingen aan je woning als je in een overstroombaar gebied woont. Zorg ook voor batterijen voor het geval de stroom uitvalt.

Water in Huis: Beperk de Schade

Is je woning of zaak ondergelopen? Voorkom verdere schade: schakel geen gas of elektriciteit in vochtige ruimtes in, verplaats waardevolle spullen naar droge plekken, en houd apparaten droog.

Meld de Schade aan je Verzekeringsmakelaar

Neem direct contact op met je verzekeringsmakelaar. De brandverzekering dekt overstromingsschade voor particulieren en kleine bedrijven. Voor schade aan voertuigen kan je omniumverzekering dekking bieden. De makelaar opent een dossier en plant een expertbezoek in. Sommige verzekeraars bieden extra bijstand, vraag hiernaar bij je makelaar of controleer je polis.

Huurder? Meld het aan de Verhuurder

Als je huurder bent, informeer de eigenaar van de woning. De schade aan het gebouw wordt vergoed door de verzekering van de eigenaar, terwijl schade aan je inboedel door jouw brandverzekering wordt gedekt, mits deze is meeverzekerd.

Wat met het Rampenfonds?

Sinds 2007 is overstromingsschade gedekt door elke brandverzekering voor woningen en kleine bedrijven. Het Rampenfonds komt alleen nog in actie voor land- en tuinbouwschade of voor mensen zonder brandverzekering die afhankelijk zijn van OCMW-steun.

Documenteer de Schade

Maak foto’s van het water in huis en de schade. Dit dient als bewijs en versnelt de schadeafhandeling. Wanneer het water weg is, maak een lijst van alle schade, inclusief bewijsstukken zoals aankoopfacturen of eerdere foto’s. Dit helpt de expert bij het vaststellen van de schade.

Na het Bezoek van de Expert

Als er na het expertbezoek nog schade opduikt, meld dit dan aan je verzekeringsmakelaar. De expert zal een verslag maken, en de schadevergoeding wordt binnen 30 dagen na akkoord uitbetaald.