16 mei 2022

Verhuist er binnenkort een familielid naar het rusthuis? Verzeker tijdig!

Op een gegeven moment beslis je om naar het woonzorgcentrum te gaan. Althans, niet iedereen, maar het gebeurt veelvuldig van zodra je een jaartje ouder bent. Het is een nieuwe fase in het leven, waar je als oudere een nieuwe rust opzoekt met een steevaste verzorging erbovenop. Maar vooraleer je het vergeet, je verzekeringen verhuizen mee!

Wat met je brandverzekering?

Verhuizen van je eigen woning naar een nieuwe woning – het woonzorgcentrum – betekent niet dat je brandverzekering zomaar verdwijnt. Integendeel, het is belangrijk om dit te bespreken met de verantwoordelijke van het rusthuis. Het is namelijk afhankelijk van woonzorgcentra tot woonzorgcentra, alsook van de situatie of je het gebouw (of je kamer) weldegelijk hoeft te verzekeren. Houd hier ook rekening met aanvullende waarborgen die bijvoorbeeld je inboedel kunnen meeverzekeren.

Is een familiale verzekering nog essentieel?

Ook dit is een belangrijke vraag om te stellen. In sommige rusthuizen werkt men bijvoorbeeld met een globale verzekering voor iedere bewoner. Als dat niet het geval is, dan behoud je beter je familiale verzekering. Het enige dat je in dat geval dient te doen, is je adreswijziging doorgeven aan je verzekeraar.

Ziekteverzekering als must!

Eentje waar je niet aan onderuit kan, is je ziekteverzekering. Deze is in België wettelijk verplicht! Hiervoor dien je je aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds van zodra je ouder bent dan 25 jaar OF jonger bent dan 25 jaar maar werkende bent OF wanneer je werkloos bent en een uitkering krijgt. Wat houdt deze vergoeding specifiek in?

  • Bijdragen voor medische verzorging;
  • Uitkering bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof.

Daarnaast kan je veelal beroep doen op extra diensten zoals bejaardenhulp, poetshulp, etc.

Ben je er nog niet volledig gerust in? Neem dan gerust contact op met ons!