02 februari 2021

Beter voorkomen dan genezen: 1 op de 6 branden in België ontstaan in de schoorsteen

Wist je dat schoorsteenbranden een van de belangrijkste oorzaken van woningbranden zijn in België? Het risico is het hoogst tijdens de winterperiode en specifiek in de maanden maart en oktober is het opletten geblazen voor een schouwbrand. In oktober is het risico hoog doordat je dan voor het eerst weer je haard of kachel aansteekt maar je schoorsteen vaak geen grondig onderhoud heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan vogelnesten of bladeren die de hele zomer zijn blijven hangen. In maart is het risico ook hoger dan in de andere wintermaanden aangezien er tegen dan al heel wat roet opgehoopt is. Ook begint de kauw in die periode traditioneel zijn nest te maken met dikke takken in schouwen. De verdroogde takken kunnen vuur vatten, met een schouwbrand tot gevolg.

Nochtans zijn schoorsteenbranden met de juiste voorzorgsmaatregelen makkelijk te voorkomen. Wij geven je alvast enkele tips mee want een schoorsteenbrand is uiteraard beter te voorkomen dan te genezen.

1. Laat een erkende schoorsteenveger het onderhoud van je schoorsteen doen.

Door jaarlijks je schouw te laten reinigen, vermijd je dat samengekoekt roet vuur vat door de warme rook in de schouw.

2. Gebruik bij voorkeur droog en onbehandeld hout.

Hars is een vaak voorkomende oorzaak van een schouwbrand omdat het zeer moeilijk te verwijderen is. Zelfs na een grondige reiniging kunnen er resten achterblijven. Dennenhout is bovendien een absolute ‘no go’ om te verbranden in je kachel of haard. Is de rook wit of kleurloos? Dan duidt dat een goede verbranding aan. Gebruik nooit ofte nimmer je kachel om er afval in te verbranden.

3. Verbrand niet te veel hout in één keer.

Wanneer de temperaturen in je schouw oplopen tot 500°C bestaat de kans dat roet gaat ontvlammen. Dat is vooral het geval bij cassettes met een houtvuur waarbij te veel hout in één keer wordt verbrand.

4. Zorg voor voldoende verkoeling door de klep van je haard open te laten staan.

De verbeterde luchtstroming in de schouw zorgt voor de noodzakelijke afkoeling. Bovendien zorgt het openlaten van de klep voor minder roetafzetting. Wist je dat er zelfs kachels op de markt zijn met een ingebouwd afkoelingssysteem?

5. Maak het voor vogels onmogelijk om hun nest in jouw schoorsteen te bouwen door een rooster of schoorsteenkap te plaatsen.

Doordat vogelnesten de uittocht van rook verhinderen, is dit één van de grootste oorzaken van een schouwbrand.

6. Van plan om te renoveren? Denk er dan aan om de diameter van je kachel aan te passen aan je schouw.

Voor een optimale rookgasafvoer en minimale roetafzetting is het aangewezen om de diameter van je kachel af te stemmen op die van je schouw. Traditionele schouwen hebben ongeveer een diameter van 30 cm terwijl het aansluitpunt van de meeste moderne kachels vaak amper 15 à 20 cm breed is.

7. Zorg ervoor dat er geen brandbaar materiaal in de buurt van je kachel staat.

Houten constructies, PUR-isolatie en gipsplaten hou je het best op een veilige afstand van minstens 15 cm van je schouw.

8. Heb je toch een schoorsteenbrand? Blus de vlammen dan niet met water maar strooi enkele kilo’s zout in de vlammen.

Het is absoluut niet slim om een beginnende schouwbrand te proberen blussen met water. Het water verandert snel in stoom en die blijft hangen in je schouw. De brandweer kan het vuur wel blussen met water aangezien zij waterslangen hebben met een enorme hoge druk op. Een beginnende brand kan je dus het best van al blussen door enkele kilo’s zout op de vlammen te strooien. Heb je geen zout in huis? Zand kan ook.

 

In sommige brandverzekeringspolissen en voor sommige gemeenten ben je verplicht om je schouw jaarlijks of meer te laten schoonmaken door een vakman. Hij of zij bezorgt je daarvan een attest. Informeer je dus tijdig en pas bovenstaande tips toe om het risico op schoorsteenbranden te verminderen.