25 oktober 2016

Internet en veiligheid: hoe veilig bent u?

Computers zijn niet meer weg te denken uit het leven van burgers en in bedrijven. Het internet is uitgegroeid tot een van de belangrijkste informatiemedia en communicatiekanalen.

De keerzijde van de toenemende impact van informatica is dat de informaticacriminaliteit steeds winstgevender wordt en ook steeds meer schade kan aanrichten. Een relatief simpel computervirus kan al snel voor een wereldwijd economisch probleem zorgen dat miljoenen euro’s kost.

 

Hacken van uw computer:

Er zijn heel veel verschillende manieren waarmee een hacker een gevaar kan zijn, zowel voor een particulier als voor een bedrijf.
Zo kan een hacker bijvoorbeeld een programma op de computer zetten waardoor hij/zij achter bepaalde wachtwoorden op een netwerk kan komen. Hiermee kan de hacker dan vervolgens toegang krijgen tot bankaccounts, wachtwoorden van (bedrijfs)accounts, en dergelijke. 
Vaak zijn hackers in staat om in te breken omdat mensen niet goed weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen zulke aanvallen: ze hebben alleen een standaardbeveiliging op de computer staan en daardoor zijn deze computers kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

De oorzaak van de meeste succesvolle aanvallen van hackers is echter te vinden bij het doelwit zelf. Bij bedrijven proberen hackers bijvoorbeeld achter geheime informatie te komen door middel van het manipuleren van de mensen binnen het bedrijf. Een mens is namelijk veel makkelijker te ‘kraken’ dan een computersysteem. Er zijn een aantal methoden die hackers gebruiken om achter privé-informatie te komen. Zij doen zich voor als een ander, beloven een beloning of proberen in te spelen op het medelijden om zo informatie bij mensen los  te krijgen. Uit een onderzoek uitgevoerd ter gelegenheid van de infosecurity-beurs in Londen blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de ondervraagde personen hun wachtwoorden geeft aan iemand die zich voordoet als iemand van de IT-afdeling. Daarnaast is uit dit onderzoek gebleken dat werknemers vaak voor de hand liggende wachtwoorden gebruiken, wat de beveiliging ook niet ten goede komt.

 

Phishing mails:

Een andere methode die hackers vaak gebruiken en waar we de laatste tijd steeds meer mee te maken krijgen, is phishing.
Phishing is een methode die vaak wordt gebruikt door internetcriminelen voor identiteitsfraude. Met deze methode worden mensen gelokt naar een ‘valse’ versie van een website waar mensen normaal naartoe zouden gaan. Het doel van phishing is om achter de gebruikersnaam en/of wachtwoord van het slachtoffer te komen, waarmee de hacker vervolgens aan de haal gaat. Slachtoffers worden vaak via een email met het verzoek om zogenaamd “de inloggevens te controleren” naar de valse website gelokt.
 

Voorkomen is beter dan genezen!

  • Blijf aandachtig tijdens het surfen
  • Klik niet op verdachte emails, ook al lijken ze bijvoorbeeld van uw bank of een andere site/bedrijf waar je abonnee/lid/klant bent. Als vuistregel kan je er vanuit gaan dat een site nooit zomaar om je gegevens zal vragen via email, omdat ze deze gegevens meestal zelf wel hebben.
  • Kijk naar het webadres (te vinden in de adresbalk in de internet browser). Wanneer deze vol rare tekens of onbekende namen staat, kan je er al van uitgaan dat dit een ‘valse’ website is.
  • Bij internetbanken, online aankopen,… vind je meestal in de adresbalk voor de webadres de melding ‘https:’ in plaats van ‘http’. Bij internetbankieren is het webadres zelfs met een groen balkje gekleurd. 
  • Via deze link Safeonweb kan je testen hoe veilig jouw wachtwoord is! Zeker een aanrader voor iedereen die zo zich online zo goed mogelijk wil beschermen.

 

Bronnen:

http://www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/criminaliteit/computercrimi…

https://www.safeonweb.be

https://internetveiligheid.wikispaces.com/gevaren+van+hackers